joi, 24 mai 2012

Catina – planta vietii




           Catina, inclusa in categoria plantelor medicinale, este un arbust fructifer cunoscut si utilizat in medicina, inca din antichitate. S-a demonstrat ca are proprietatea de a fi cel mai puternic antioxidant al organismului datorita continutului  foarte mare de vitamina C (concentratia acestei vitamine in catina este de zece ori mai mare decat in citrice). In afara de aceasta, fructul de catina mai contine vitaminele:  A, complexul B, E, P, K, F, microelemente: fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu, pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali; are si un continut bogat in betacaroten (mai mult decat contine morcovul). Catina este un bun antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent si anticancerigen. De la catina se folosesc cu precadere fructele dar si mugurii, frunzele si scoarta. Uleiul de catina este utilizat in afectiuni ale stomacului (ulcer gastric si duodenal), diaree, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice, neuroendocrinologice, coronariene, hipertensiune, gingivite,  stres, astenie, anemie si in alcoolism. Catina are efecte benefice are si asupra  tumorilor, racelii, intoxicatiilor, leucemiei si depresiilor bolii Parkinson, in tratarea  afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor. Poate fi folosita cu success in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar  si vitaminizeaza organismul. Tinctura din muguri de catina este un foarte bun remediu impotriva procesului de imbatranire. Pe langa toate aceste beneficii, catina este utilizata si ca planta ornamentala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu