joi, 24 mai 2012

Papadia




            Este o planta foarte bine cunoscuta de toti, cu flori de un galben aprins, care apare primavara aproape in orice loc: pe camp, pe deal, in gradini, pe langa garduri, pe marginea santurilor pana in zona de munte. Este raspandita sub forma a peste 100 de specii. Papadia are multiple intrebuintari  terapeutice dar este folosita si in bucatarie. De la papadie se  poate folosi  planta intreaga, inclusiv radacinile, in functie de intrebuintare. Frunzele de papadie sunt bogate in vitamine (A, B, C, D), luteina, betacaroten, potasiu si magneziu . In scop medicinal  papadia este  benefica in tratarea bolilor de ficat, ajuta in tratarea cancerului (mai ales in cancer pulmonar si bucal), elimina metalele grele din organism, curata sangele, ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi, la scaderea tensiunii si a colesterolului  si,  nu in ultimul rand, ajuta la pierderea in greutate.  In bucatarie, se folosesc  frunzele proaspete sub forma de salate sau adaugate la la preparatele cu carne si peste. Tot la salate se pot folosi si  tijele care sunt foarte bune pentru reglarea glicemiei insa, atentie, sucul de culoare alba care se gaseste in tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Florile,  uscate si macinate, sub forma de pulbere, se folosesc la ciorbe si salate orientale sau, prajite, ca adevarate delicatese. Din radacinile prajite si zdrobite se prepara cafea. Planta se poate conserva si sub forma de nectar obtinut din straturi alternative de flori de papadie cu straturi de zahar tos puse la macerat pana dispare tot aerul, rezultand unui lichid brun, compact, putin amarui, placut la gust, asemanator zaharului ars.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu