Catina, inclusa in categoria plantelor
medicinale, este un arbust fructifer cunoscut si utilizat in medicina, inca din
antichitate. S-a demonstrat ca are proprietatea de a fi cel mai puternic
antioxidant al organismului datorita continutului foarte mare de vitamina C (concentratia
acestei vitamine in catina este de zece ori mai mare decat in citrice). In
afara de aceasta, fructul de catina mai contine vitaminele: A, complexul B, E, P, K, F, microelemente:
fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu, pectine, zaharuri, aminoacizi
esentiali si acizi grasi esentiali; are si
un continut bogat in betacaroten (mai mult decat contine
morcovul). Catina este un bun
antiinflamator, cicatrizant, antibiotic, astringent si anticancerigen. De
la catina se folosesc cu precadere fructele dar si mugurii, frunzele si scoarta.
Uleiul de catina este utilizat in afectiuni ale stomacului (ulcer gastric si
duodenal), diaree, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice,
neuroendocrinologice, coronariene, hipertensiune, gingivite, stres, astenie, anemie si in
alcoolism. Catina are efecte benefice are si asupra tumorilor, racelii, intoxicatiilor, leucemiei
si depresiilor bolii Parkinson, in tratarea afectiunilor ficatului, splinei si rinichilor. Poate fi
folosita cu success in curele de slabire deoarece inhiba pofta de mancare, dar si vitaminizeaza organismul. Tinctura
din muguri de catina este un foarte bun remediu impotriva procesului de
imbatranire. Pe langa toate aceste beneficii, catina este utilizata si ca
planta ornamentala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu