Paducelul este unul dintre primii arbusti
care infloresc primavara, fiind raspandit la marginea padurilor, de campie si
pana in zonele de munte. Este un arbust spinos, cu flori mici de culoare alba
sau alb spre roz. Cunoscut inca din antichitate, era utilizat de catre daci,
greci si romani in scopuri terapeutice, pentru tratarea bolilor de inima, ficat
si in insomnia. De la paducel sunt
folosite florile, frunzele si fructele. Timpul de recoltare difera in functie
de partea utilizata. Astfel, florile se recolteaza in perioada mai - iunie,
fructele se recolteaza in lunile septembrie-octombrie dupa caderea brumei iar
fructele, doar atunci cand sunt bine coapte si devin rosii. Fructele contin
vitaminele B si C, tanin, zaharuri,
acizi si uleiuri esentiale si flavonoide. Paducelul poate fi folosit
atat intern cat si extern, sub forma de ceai, tinctura, decoct sau pulbere si este indicat in aritmii,
palpitatii, insuficienta coronariana, angina pectorala, nevroza cardiaca, hiper
si hipotensiune, ateroscleroza, avand actiune calmanta si vasodilatatoare.
Decoctul din frunze si fructe maruntite se foloseste in tratarea bataturilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu