Cunoscut ca planta medicinala inca din vechime,
macesul este un arbust lemnos inrudit cu trandafirul. Este numit si trandafir
salbatic. Creste sub forma de tufa, cu flori roz, cu o mireasma delicata, si
fructe de culoare rosie. Este raspandit in
zonele insorite de deal si de campie, pe pasuni sau in apropierea
palcurilor de copaci. Macesele sunt foarte bogate in vitaminele B1, B2, K şi PP
iar pe langa acestea mai contin zaharuri, acid citric şi malic, pectine,
tanini, etc. Asadar, in scop terapeutic, preparatele din macese sunt
folosite pentru intarirea sistemului imunitar, ca tonic vitaminizant, in
afectiunile ficatului si pentru stimularea poftei de mancare; de asemenea, normalizeaza
circulaţia sangelui, cicatrizeaza si regenereaza pielea si au proprietati
digestive si antiseptice. Macesele se consuma sub forma de ceai, sirop,
dulceata si vin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu