Este o planta foarte bine cunoscuta de
toti, cu flori de un galben aprins, care apare primavara aproape in orice loc:
pe camp, pe deal, in gradini, pe langa garduri, pe marginea santurilor pana in
zona de munte. Este raspandita sub forma a peste 100 de specii. Papadia are
multiple intrebuintari terapeutice dar
este folosita si in bucatarie. De la papadie se
poate folosi planta intreaga,
inclusiv radacinile, in functie de intrebuintare. Frunzele de papadie sunt
bogate in vitamine (A, B, C, D), luteina, betacaroten, potasiu si magneziu . In
scop medicinal papadia este benefica in tratarea bolilor de ficat, ajuta
in tratarea cancerului (mai ales in cancer pulmonar si bucal), elimina metalele
grele din organism, curata sangele, ajuta la dizolvarea pietrelor de la
rinichi, la scaderea tensiunii si a colesterolului si, nu
in ultimul rand, ajuta la pierderea in greutate. In bucatarie, se folosesc frunzele proaspete sub forma de salate sau
adaugate la la preparatele cu carne si peste. Tot la salate se pot folosi
si tijele care sunt foarte bune pentru
reglarea glicemiei insa, atentie, sucul de culoare alba care se gaseste in
tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Florile, uscate si macinate, sub forma de pulbere, se
folosesc la ciorbe si salate orientale sau, prajite, ca adevarate delicatese.
Din radacinile prajite si zdrobite se prepara cafea. Planta se poate conserva
si sub forma de nectar obtinut din straturi alternative de flori de papadie cu
straturi de zahar tos puse la macerat pana dispare tot aerul, rezultand unui
lichid brun, compact, putin amarui, placut la gust, asemanator zaharului ars.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu